Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ


Ο ποταμός Αχελώος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς του ελλαδικού χώρου, που πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου, οριοθετεί την Ήπειρο από τη Θεσσαλία και διασχίζει τους ορεινούς όγκους της Νότιας Πίνδου και της Δυτικής Στερεάς εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος. Η ομορφιά του είναι απαράμιλλη, τα νερά του διαυγή και καθαρά και οι βιότοποι γύρω από τον ποταμό μοναδικοί.

Από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα έχει δεχθεί μια σειρά από μεγάλες επεμβάσεις, όπως τα τεράστια υδρο-ηλεκτρικά φράγματα στα Κρεμαστά, το Καστράκι και το Στράτο. Οι επεμβάσεις ανέκοψαν τη ροή του ποταμού και έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος του ρου του σε μια σειρά από τεχνητές λίμνες, αλλοιώνοντας τα φυσικά τοπία  προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα οικοσυστήματα κατά μήκος του ποταμού, και ιδιαίτερα στο δέλτα της εκβολής του.

Η αποκορύφωση της καταστροφής του Αχελώου και των παραποτάμιων περιοχών, θα έρθει με την εκτροπή σημαντικού μέρους των νερών από την φυσική υδρολογική λεκάνη του ποταμού στην Ήπειρο σε εκείνη της Θεσσαλίας. Ένα φαραωνικών διαστάσεων έργο που ξεκίνησε τη δεκαετία του '80 αλλά χάρη σε σειρά προσφυγών από οργανώσεις πολιτών, δεν έχει ως σήμερα υλοποιηθεί στο σύνολο του. Παρόλα αυτά, βασικά έργα για αυτήν την εκτροπή έχουν ήδη κατασκευαστεί ή βρίσκονται σε στάδιο αποπεράτωσης, όπως τα γιγαντιαία φράγματα της Μεσοχώρας και της Συκιάς καθώς και δυο σήραγγες μήκους 7.5 χλμ και 17,4 χλμ, αντίστοιχα. Ακόμη και αν, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, παραμείνουν παγωμένα τα έργα της εκτροπής του Αχελώου, η καταστροφή του συνεχίζει να επαπειλείται από τους κρατικούς σχεδιασμούς για την έμφραξη του ποταμού και την λειτουργία των δύο φραγμάτων, Μεσοχώρας και Συκιάς, τα οποία μάλιστα βάση νόμου προβλέπεται να εκχωρηθούν σε ιδιώτες.

Συνεπώς, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε απόφαση σε επίπεδο θεσμών που παγώνει προσωρινά ένα έργο, εμείς ως Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε πάντα τον ποταμό, ενάντια σε κάθε μορφής καταστροφική επέμβαση που εξυπηρετεί σκοπούς αλλότριους για τη φύση και την κοινωνία, όπως τον έλεγχο των φυσικών πόρων και του κοινωνικού πλούτου, τη λεηλασία και την κερδοσκοπία.

Η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου, είναι μια αυτοοργανώμενη κινηματική διαδικασία συντονισμού, με την συμμετοχή συντρόφων και συντροφισσών από διάφορα μέρη της χώρας. Από το 2007 έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων, εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων και πορειών σε πολλές πόλεις για την προάσπιση του ποταμού Αχελώου και ευρύτερα ενάντια στην λεηλασία της φύσης από την κρατικό-καπιταλιστική ανάπτυξη, ενώ κάθε χρόνο στα μέσα Αυγούστου πραγματοποιείται με επιτυχία η κατασκήνωση και η παρέμβαση της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα στη Μεσοχώρα Τρικάλων, χωριό που απειλείται από τον καταποντισμό του και αντιστέκεται στην καταστροφή του.

Έτσι και φέτος η ετήσια κατασκήνωση που διοργανώνουν οι συλλογικότητες και οι σύντροφοι της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα ενάντια στην εκτροπή και τα φράγματα του Αχελώου θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στον ίδιο ακριβώς χώρο στην όχθη του Αχελώου στην τοποθεσία Καζάνια της Μεσοχώρας.

Η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα με το γνωστό από χρόνια παρεμβάσεων πολιτικό πλαίσιο και τις κινηματικές διαδικασίες της θα ξεκινήσει από τις 14 και θα ολοκληρωθεί στις 18 Αυγούστου 2013 και καλούμε την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων κι αγωνιζόμενων για τη γη και την ελευθερία. Κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης θα πραγματοποιηθούν όπως πάντα η παρέμβαση και η προβολή βίντεο στην κεντρική πλατεία του χωριού, την Τετάρτη 14/8, καθώς και η συγκέντρωση-πορεία της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα στο φράγμα της Μεσοχώρας, την Κυριακή 18/8. Θα πραγματοποιηθούν επίσης περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού και των γύρω ορεινών όγκων που αντιμετωπίζει το φάσμα της πλήρους αλλοίωσης και καταστροφής της.

Η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα ως κίνηση και διαδικασία είναι ανοιχτή σε όλους/ες όσοι σέβονται το πλαίσιο της, τις αρχές της διαφάνειας, της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης και της συλλογικής συνύπαρξης και δράσης (τόσο στις οργανωτικές διαδικασίες όσο και στην συμβίωση στο ποτάμι)

Όποιος κινείται θολά και διασπαστικά επιχειρώντας να στρεβλώσει, να διεμβολίσει ή και να  υποκαταστήσει, την Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα, για να ιδιοποιηθεί το έργο της, τον πολιτικό λόγο, το περιεχόμενο και τις δράσεις της να γνωρίζει πως οι προσπάθειές του θα πέσουν στο κενό.

Θα είμαστε και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, εκεί. Ενάντια στη λεηλασία και την καταστροφή του Αχελώου από το κράτος και το κεφάλαιο. Ενάντια στο παραμύθι της «πράσινης ανάπτυξης», την λεηλασία του φυσικού κόσμου, την υποβάθμιση  και τον εκτοπισμό  των τοπικών κοινωνιών. Ενάντια σε κάθε είδους παραγοντισμό που λειτουργεί ανασταλτικά κι αποπολιτικοποιεί τους αγώνες.

Ενάντια στης φύσης την λεηλασία αγώνας για την γη και την ελευθερία.


Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα
[Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία (Αθήνα), Αναρχική ομάδα "Δυσήνιος Ίππος" (Πάτρα), Σύντροφοι -ισσες από την Άρτα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου