Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ «ΜΠΑΞΕ» ΣΑΒΒΑΤΟ 10, ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Πριν περίπου ένα χρόνο στο κτήμα του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Βίλα Ζωγράφου, ξεκίνησε μια προσπάθεια αστικής καλλιέργειας. Κάτοικοι από τις συνελεύσεις γειτονιών του Βύρωνα της Καισαριανής του Ζωγράφου και του Παγκρατίου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πρόκληση να καλλιεργήσουμε και να δώσουμε ζωή σε ένα κομμάτι γης μέσα στο αστικό τοπίο το οποίο αποτελούσε μέρος ενός απελευθερωμένου πια χώρου αλλά και να σπάσουμε τη διαμεσολάβηση στη διατροφή μας παράγοντας και καταναλώνοντας συλλογικά.
Διοχετεύοντας τα παραγόμενα αγαθά στις ήδη υπάρχουσες συλλογικές κουζίνες των γειτονιών μας θελήσαμε να προσθέσουμε ένα ακόμα βήμα στο δρόμο προς την απελευθέρωση την αυτοοργάνωση και την αυτονομία. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας απορρίπτοντας φιλανθρωπίες και ψίχουλα ελεημοσύνης δημιουργώντας τις δικές μας δομές αλληλεγγύης παίρνοντας ουσιαστικά τη ζωή μας στα χέρια μας.
Σε αυτό το διήμερο πέρα από την παρουσίαση του εγχειρήματος του «Μπαξέ» θα θέλαμε να βρεθούμε με συλλογικότητες και άτομα με σκοπό το άνοιγμα μιας συνολικής κουβέντας πάνω στο ζήτημα της τροφής. Από την εύρεση σπόρων και διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών , την καλλιέργεια (αστική ή μη), τη σύνδεση με παραγωγούς έως και την κατανάλωση μακριά από λογικές κέρδους και ανάθεσης αλλά στη βάση της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης και της ισότητας. Για αυτό το λόγο σας καλούμε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Βίλα Ζωγράφου 10 και 11 Νοέμβρη με το εξής πρόγραμμα:

Σάββατο 10 Νοέμβρη
11.00πμ Εργαστήρια: Βιολογική καταπολέμηση ασθενειών φυτών, Συλλογή και διατήρηση σπόρων, Φύτευση Βοτάνων
14.00μμ Εκδήλωση-Συζήτηση: Παρουσίαση εγχειρημάτος «Μπαξέ».
Παρουσίαση εγχειρημάτων παραγωγής τροφής, διάσωσης και ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων και φυτών, αυτοδιαχειριζόμενες καλλιέργειες καθώς και αυτοοργανωμένα εγχειρήματα προμήθειας και διάθεσης τροφικών προϊόντων χωρίς διαμεσολάβηση. Ακολουθεί ανοιχτή κουβέντα.
18.00μμ Συλλογική Κουζίνα

Κυριακή 11 Νοέμβρη
11.00πμ Εργαστήρια: Μεταποίηση ντομάτας, Παρασκευή και ζύμωμα ψωμιού, Μάθηματα φύτευσης
14.00μμ Εκδήλωση-Συζήτηση: Η συλλογική κουζίνα ως κοινωνική αντι-δομή. Οι συλλογικές κουζίνες των γειτονιών μας που στηρίζονται από το Μπαξέ και οι συλλογικές κουζίνες από άλλες γειτονιές συναντιούνται και αυτοπαρουσιάζονται.
18.00μμ Συλλογική Κουζίνα-Ρεμπέτικο γλέντι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου